TAG Heuer Carrera

Povijest

Tag Heuer Carrera model vežemo za 1950. godinu i automobilsku utrku Carrera Panamericana. Utrka se održavala od 1950. – 1954., ali se prestala održavati zbog niskih sigurnosnih standarda, a na utrkama je život izgubilo čak 27 ljudi. Praunuk osnivača tvrtke, Jack Heuer bio je inspiriran utrkom i želio je stvoriti sat koji bi zadovoljio profesionalne potrebe moto sporta. Tvrtka je 1968. predstavila svoj prvi Carrera model „Heuer Carrera 2447.“ 

Na recenziju smo dobili Tag Heuer Carrera Caliber 16 referentne oznake: CV2A1AC.

Tehničke karakteristike:

Dimenzija kućišta: 43,00 mm  

Oznaka vodootpornosti: 100 m                                      

Mehanizam: Tag Heuer Caliber 16

Pričuva snage: ~ 42h

Staklo: Safirno

Carrera serija satova poznata je po svojim sportskim značajkama jer je direktno povezana s utrkama. Ovo su isključivo sportski modeli koje će te lako prepoznati po dodatnim funkcijama koje omogućavaju praćenje brzine ili vremena za vrijeme utrke.

Brojčanik

Brojčanik sata biserno je bijele boje i na njemu se nalaze tri zasebna mala brojčanika. Brojčanici na pozicijama 6 i 12 imaju funkciju kronografa, te će se aktivirati, odnosno početi mjeriti vrijeme kada pritisnete gornji desni gumb. Brojčanik na poziciji 9 zapravo je sekundna kazaljka, jer sekunda kazaljka glavnog brojčanika služi za mjerenje vremena.

Brojevi, satna i minutna kazaljka unutar glavnog brojčanika su rozo-zlatne boje koje u kombinaciji s bijelim brojčanikom ostavljaju bez daha.

Na poziciji 3 nalazi se dan-datum (day-date) komplikacija, a iznad nje Tag Heuer logo također u rozo-zlatnoj boji.

Kućište i krunica

Kućište sata napravljeno je od nehrđajućeg čelika te je zrcalno polirano s obje strane. Na desnoj strani kućišta nalazimo krunicu koja ima otisnut logo i dva gumba s lijeve i desne strane krunice. Kućište je veličine od 43 mm i neće pasati na manji zglob.

Krunica ima dvije pozicije, i na prvoj poziciji rotacijom krunice u smjeru kazaljke na satu podešavate datum, a suprotno od kazaljke na satu dan u tjednu. Na drugoj poziciji krunice, u smjeru kazaljke na satu, podešavate vrijeme sata.

Desni gumb pokreće „sekundnu“ kazaljku i počinje mjeriti vrijeme zajedno s brojčanicima na pozicijama 12 i 6. Pritiskom  lijevog gumba resetira se mjerenje vremena na početnu poziciju.

Narukvica

Narukvica sata izvrsne je kvalitete i ostavlja luksuzan dojam tijekom nošenja. Veći linkovi narukvice matirani su, dok su manji linkovi (link između dva velika linka) zrcalno polirani.

Jednostruka kopča nema mogućnost podešavanja, a kada se otvori, rupa za kopču tvori slovo T koje simbolizira ime brenda što je svakako zgodan detalj.

Mehanizam

Tag Huere reklamira Caliber 16 mehanizam kao njihov „in-house“ mehanizam, ali se zapravo radi o ETA 7750 mehanizmu, jednom od najpoznatijih kronograf mehanizma ikada napravljenih. Tag Huere je poznat da ne proizvodi vlastite mehanizme, već kupuje visoko kvalitetne mehanizme određenih proizvođača. To nužno nije loše, jer tvrtka tako ne troši resurse na stvaranje svojeg mehanizma, pa tako možete dobiti vrhunski sat za povoljniju cijenu.

Mehanizam proizvodi 28,800 vibracija po satu, ima pričuvu snage od 48 sati i 25 dragulja. Kako se radi o sportskom satu ne iznenađuje da mehanizam ima „hacking“ funkciju za sekundu kazaljku, a može se navijati i posredstvom krunice, što je meni osobno veliki plus.

credit: calibre11.com

Zaključak

Tag Heuer Caliber 16 CV2A1AC je elegantan sportski sat koji možete nositi u casual izdanjima oblačenja, ali i na poslovnu odjevnu kombinaciju. Iako nije minimalističan u dizajnu, ostavlja dojam luksuza i elegancije. Bijeli brojčanik s rozo-zlatnim brojevima jednostavno ostavlja bez daha i tjera vas da se zagledate u sat. Da se radi o elegantnijem sportskom satu vidi se i po tome da je Tag Huere izostavio tahimetar kako bi sat ostavljao elegantniji dojam, a tahimetar je jedna od glavnih odlika sportskih kronografa. U slučaju da tražite sportski sat koji će više nego pristojno izgledati na košulji/odjelu, ovaj Tag Huere je definitivno za vas!

Cijena: 4000 eura

Prednosti: vrlo elegantan sportski sat koji možete nositi i ozbiljnijim odjevnim kombinacijama

Nedostaci: oštri lugovi na kućištu, debelo i veliko kućište od 43 mm neće pasati na manji zglob

P.S.

Veliko hvala Marku na ovom predivnom satu kojeg smo dobili na recenziju!

Featured