Novi Grand Seiko modeli

Kintaro Hattori osnovao je Seiko 1881. godine. Povodom obilježavanja 140. godišnjice osnutka tvrtke, Grand Seiko predstavio nam je nekoliko novih i limitiranih modela.

Brojčanik

Prvi model koji je Grand Seiko predstavio je „Grand Seiko Minamo – referentne oznake:  SLGA007“. Kao i ostatak serije, ovaj sat inspiriran je prirodnim motivom čija ljepota dolazi do izražaja upravo na brojčaniku. Grand Seiko je u ovom modelu htio u brojčaniku dočarati nježno ljuljanje vodene površine jezera Suwa. Brojčanik je tamnoplave boje, s prekrasnom valovitom i tamnoplavom teksturom. GS logo na brojčaniku i sekunde su napravljeni od zlata, kako bi dočarali jutarnji izlazak sunca koji svjetluca na površini jezera.

credit: seiko.com

Tehničke karakteristike:

Dimenzija kućišta: 40,00 mm  

Debljina kućišta: 11.8 m

Oznaka vodootpornosti: 100m                              

Mehanizam: Spring Drive 5 days Caliber 9RA2

Pričuva snage: ~ 120 h

Staklo: Safirno

Mehanizam

Prije svega, i ovaj model koristi Grand Seikovu „Spring drive“ tehnologiju. Ovo je zapravo hibridna vrsta njihovih najkvalitetnijih mehanizma koji kombinira ljepotu i prednosti kvarcnog reguliranja i dugotrajnost mehaničkog sata.

Za razliku od prethodnih GS-ovih modela koji su imali 72 satnu rezervu snage, novi mehanizam „Spring Drive 5 days Caliber 9RA2“ ima 120 satnu rezervu snage, odnosno 5 dana. Napredak tehnologije u mehanizmu vidi se i u mjesečnom odstupanju. Prethodna generacija Spring Drive mehanizma imala je mjesečno odstupanje od +/- 15 sekundi, ali novi mehanizam ima mjesečno odstupanje od +/- 10 sekundi  mjesečno zahvaljujući novom IC paketu i odabiru visoko kvalitetnih kvarcnih oscilatora koji prošli tromjesečni proces dozrijevanja.

Novi Spring Drive 5 days Caliber 9RA2 mehanizam, credit: seiko.com

Prvi puta u povijesti, Spring Drive mehanizam ima IC senzor za mjerenje temperature unutar mehanizma, a programiran je tako da kompenzira sve netočnosti u brzini osciliranja kristala koje mogu biti uzrokovane promjenom temperature.

Dolje (desno) se jasno vidi savršeno smještena komplikacija rezerve – credit: seiko.com

Kućište

Grand Seiko se za ovaj model odlučio za klasičan i tradicionalan dizajn s obzirom na dimenzije sata. Dimenzije su više nego razumne, s promjerom kućišta od 40 mm i debljinom od 11,8 mm ovaj model trebao bi pasati i na manje zglobove i ostaviti klasični izgled. Sat dolazi na narukvici napravljenoj od nehrđajućeg čelika sa sklopivom (butterfly clasp) kopčom. Kopča na sebi ima prekrasan detalj, a to je GS logo napravljen u 18 karatnom zlatu.

Poleđina kućišta je otvorena kako bi se mogla vidjeti ljepota novog mehanizma. Na mehanizmu se nalazi komplikacija rezerve snage kako ne bi kompromitirala ljepotu brojčanika i ostavila ga „čistim“. Ocjena 5+ za ovu ideju.

credit: seiko.com

Grand Seiko Heritage Minamo SLGA007 bit će ograničen na 2.021 komada i bit će dostupan od prosinca 2021. u buticima Grand Seiko i odabranim maloprodajnim trgovinama diljem svijeta.

Cijena: 9.100 eura (salonska)

Drugi sat koji je Grand Seiko predstavio je „Grand Seiko Tree-Rings referentne oznake: SLGA008“. Kao i kod prethodnog modela, sat je inspiriran prirodnim motivom, ali ovaj puta drvom.  Satovi su istih dimenzija, i sadrže identičan mehanizam, ali je bitna razlika u materijalu kućišta. Model ovog kućišta je napravljen u 18 karatnom žutom zlatu, a dolazit će na remenu od krokodilske kože. Tree-Rings SLGA008 bit će dostupan u ograničenom izdanju od 140 komada u Grand Seiko Boutiques i odabranim Grand Seiko trgovcima širom svijeta u studenom 2021.

Cijena: 50.000 eura (salonska)

Featured