Rolex i nadimci

Rolex je u preko sto godina svojeg postojanja izbacio mnoštvo kultnih modela satova koji su zbog svoje popularnosti dobili nadimke na sivom tržištu. Satovi se raspoznaju po svojoj referentnoj oznaci koja često nije lako pamtljiva, stoga su određeni satovi dobili nadimke.

Nadimci određenih modela najčešće su nastali po bojama brojčanika ili okvira samog sata. Ljubitelji satova popularizirali su nadimke kako bi lakše raspoznavali satove u svakodnevnom govoru. Na primjer, kada spomenete Rolex ref. 6542 vrlo mali broj ljudi će znati o kojem satu govorite, ali kada kažete Rolex Pepsi, svima će se pojaviti slika njihovog GMT modela sa plavo-crvenim brojčanikom. U nastavku ćemo ukratko predstaviti najpoznatije modele i njihove nadimke nadimkom.

Rolex GMT Master – „Pepsi“

Pepsi su svi Rolexovi GMT modeli sa crveno-plavim okvirom kućišta (bezel). Sat je dobio nadimak zbog očite kromatske sličnosti između poznatog američkog pića i brojčanika. Prvi Rolex Pepsi nosi referentnu oznaku 6542 i proizveden je davne 1955. godine. Prvobitni Pepsi okvir bio je napravljen od bakelita, ali je ubrzo zamijenjen aluminijem.  Od 2014. pa do danas, okvir se izrađuje od posebne keramike. Salonska cijena ovog modela je 8,600 eura, ali se danas na sivom tržištu prodaje za otprilike 18,000 eura

Rolex GMT Master – „Coke“

Ovdje se zapravo radi o inačici Pepsi modela koja ima crveni i crni okvir. Naravno, model je dobio ime po sličnosti boja sa logotipom najpoznatijeg pića na svijetu Coca-Cole. Model je dostupan samo sa aluminijskim okvirom, a na tržištu postiže cijenu od 10,000 eura.

credit: crowordden.com

Rolex GMT Master – „Batman“

2013. godine Rolex je predstavio sat GMT Master II. referentne oznake 116710BLNR s nikad viđenim plavo-crnim okvirom brojčanika. Sat je ubrzo dobio nadimak Batman zbog kombinacije plavo-crnih boja koje su zaštitni znak tog superheroja. Cijena sata kreće se oko 14,000-15,000 eura.

Rolex “Batman” na Jubilee narukvici

Rolex GMT Master – „Batgirl“

Rolex je moderna tvrtka koja pazi na ravnopravnost spolova. Zbog toga je 2019. predstavio model referentne oznake 126710BLNR koji je ubrzo bio prozvan pod nadimkom „Batgirl“. Glava razlika između Batman model i ovog je narukvica. Dok Batman model dolazi na klasičnoj Oyster narukvici, Batgirl je ipak malo profinjenija dama, pa će tako ovaj model doći na Jubilee narukvici.

credit: bobswatches.com

Rolex GMT Master – „Rootbeer“

Ovaj model podrazumijeva model referentne oznake 16713 koji se još naziva i tigrovo oko (Tiger Eye). Sat je dobio ime zbog kombinacije zlatne i smeđe boje, pa zbog toga podsjeća na jedan od omiljenih svjetskih kristala – tigrovo oko. Također, model asocira i na „rootbeer“ poznato američko bezalkoholno piće popularno među mladima. Ovo je u top 3 najtraženija GMT modela na tržištu, a najčešće se prodaje za oko 13,000-14,000 eura.

Rolex Submariner – „Štrumf“

Rolex Štrumf referentne oznake 116619LB predstavljen je 2008. godine, i vrlo ga rijetko možemo pronaći na zglobovima Rolexovih obožavatelja. Razlog tome je vrtoglava cijena koja iznosi 34,400 eura, koja opravdava njegovu izvedbu od bijelog zlata. Nadimak je dobio po plavom okviru brojčanika, a boja je identična štrumfovima iz crtića.

credit: bobswatches.com

Rolex Submariner – „Kermit“

Ovaj model je predstavljen povodom 50 godišnjice model Submariner davne 2003. godine pod referentnom oznakom 16610LV. Model je dobio ime po liku iz The Muppet Show serije, Kermita, koji je protagonist brojnih memeova na društvenim mrežama. Brojčanik sata je crn, a zeleni okvir brojčanika izrađen je od aluminija. Cijena ovog sata se na sivom tržištu kreće od 15,000 eura.

Rolex Submariner – „Hulk“

Kermit 2010. godine dobiva svog nasljednika, Rolex Submariner referentne oznake 116610LV koji je ima tamnozeleni brojčanik i zeleni okvir brojčanika izrađen od gotovo neuništive keramike. Ovo je možda najpopularniji Submarinerov model danas, koji još uvijek možete pronaći u rolexovim katalozima za 8,600 eura. Cijena na sivom tržištu je gotovo duplo veća, pa će te tako za Hulka morati izdvojiti oko 16,000 eura.

Zbog svoje planetarne popluarnosti i kompliciranih referentnih oznaka, Rolexovi modeli dobili su prepoznatljive nadimke koji su prihvaćeni u cijelom svijetu. Nadmici služe kako bi u svakodnevnom govoru lakše objasnili o kojem satu pričamo, bez spominjanja nepovezanih brojeva/slova koji čine referentnu oznaku sata.

About Me

Author

Sed nomauris vitae erat consequuctor eu inelit. Class aptent taciti sociosqud lito.

Instagram

Newsletter

Handpicked

Featured