Orient Bambino - WatchWatch - Recenzija

Orient Bambino (V2)

Urarska zajednica vrlo dobro poznaje Bambino seriju koja je od trenutka njezinog pojavljivanja na tržištu podigla puno prašine. Bambino serija spada u klasu noćnih satova poznatijih (dress watch). Bambino serija je elegantna, profinjena i cjenovno  pristupačna svim zaljubljenicima u satove.

Tehničke karakteristike
Dimenzija kućišta: 40.5 mm
Debljina kućišta: 11.8 m
„Lug to lug“: 44.3 mm
Oznaka vodootpornosti: 100m
Mehanizam: Orient FF6722
Pričuva snage: ~ 41h
Staklo: Mineralno

Bambino seriju susrećemo u pet generacija.  Osnovna razlika između prve i druge generacije je – druga generacije posjeduje mogućnost ručnog navijanja sata okretanjem krunice u smjeru kazaljke na satu, i da mehanizam posjeduje mogućnost Hackinga.

Današnja recenzija će se baviti satom referentne oznake: FAC00009W0 koja kombinira bijeli brojčanik s tamno plavim kazaljkama. Polirano kućište ovog sata napravljeno je od nehrđajućeg čelika s vrlo tankom krunicom s desne strane, što sve pridonosi eleganciji koja krasi cijelu seriju. Vanjski promjer kućišta iznosi 44.3 milimetra, ali u stvarnosti prema mojem dojmu, ovaj sat se nosi kao da je dosta manji, tako da ako razmišljate o kupnji trebali biste ga staviti na zapešće ruke i prosuditi sami ako vam je slučajno prevelik.

Kako sam već ranije naveo, brojčanik je biserno bijele boje s tamnoplavim kazaljkama koje satu daju profinjen kontrast. Kod broja 3 nalazimo mali prozorčić koji sadrži datumsku oznaku. Kada su brojevi veći od 9, pod određenim kutom jedinica se zna sakriti i onda umjesto 17 se lako očita 7. To ne bi trebalo stvarati preveliki problem jer ako se zabunite za cijelih 10 dana, ne biste ni trebali nositi sat.

Oznake sata su ispisane rimskim brojevima (zanimljivo da su rimski brojevi 5,7, 9 i 11 zamijenjeni rimskim brojem jedan, vjerojatno svojevrsna žrtva kako bi brojčanik izgledao decentnije) u srebrnoj varijanti, a između brojeva nalazimo detaljnu podjelu brojčanika na sekunde istaknute arapskim brojevima. Brojčanik je zaštićen mineralnim staklom koje je puno osjetljivije  na ogrebotine od safirnog stakla, tako da možda ovo nije idealan sat za svaki dan, međutim Bambino serija zamišljena je kao večernji satovi koji se nosi na odjela i elegantne odjevne kombinacije.

Ispod brojčanika pronalazimo Orient FF6722 mehanizam  kućne radinosti, koji proizvodi 21,600 vibracija po satu i ima pričuvu snage od otprilike 41 sat. Preciznost mehanizma iznosi otprilike od – 15 sekundi do + 25 sekundi dnevno ovisno o danim uvjetima.

Krunica sata je tanka te ima višenamjensku funkciju: 1) Mogućnost navijanja sata, 2) podešavanje vremena i datuma 2.1) Kada povlačenjem krunice  čujete „klik“ podešavate datum na način da okrećete krunicu suprotno od kazaljke na satu, 2.2) Kada povlačenjem krunice čujete dvostruki „klik“ – podešavate željeno vrijeme i sekunda kazaklja sata staje.

Duljina između lugova je 21 milimetar što nije baš zahvalna duljina, te će značajno ograničiti vaš izbor u slučaju da želite promijeniti remen. Tvornički remen koji dolazi sa satom se meni osobno ne sviđa, nije loš, ali nekako ne nosi isti stupanj profinjenosti kao i sam sat. Koža je relativno jeftina, a ni sam uzorak tog remena nije baš po mojem “guštu”. Remen je zapravo jedina stvarna mana ovog sata, ali uvijek možete potražiti zamjenski remen i promjeniti ga.

Cijena: oko 200 eura

Prednosti: vrlo elegantan sat koji će ostati zamijećen, niska cijena s obzirom na kvalitetu, in-house mehanizam

Nedostaci: remen je napravljen od jeftine kože, nepregledan ispis datuma

Featured